Image

Over
Frederic

Waarom heb je beslist om dit bedrijf op te starten?

We leven in een tijdperk waarin trends elkaar snel opvolgen maar ook consumptie alsmaar sneller gaat. Niet alleen op het vlak van kledij en voeding, maar ook zeker bij in interieurontwerp en meubilair. Op nagenoeg elke interieurbeurs wordt een nieuwe trend gelanceerd met “de kleur van het jaar”. Een kleur die na 12 maanden wederom hoogdringend aan vervanging toe is. De weg naar duurzaamheid en het doorgeven van schoonheid aan de volgende generatie raakt vaak zoek. Hierop bieden wij graag een antwoord met duurzaam meubilair en op maat en totaalconcepten.


Contacteer mij

Image
Image
Frederic

Van kleins af aan heb ik steeds het geluk gekend om met schoonheid in aanraking te mogen komen.

Image

Hoe ben je dan eigenlijk in deze sector terecht gekomen?


Van kleins af aan heb ik steeds het geluk gekend om met schoonheid in aanraking te mogen komen. Mijn grootvader was drukker en had een oog voor proporties, een verfijnde smaak en een constante drang naar het verbeteren en leveren van kwaliteit. Hij deinsde er niet voor terug om in zijn vrije tijd schoonheid te zoeken in de meest afgelegen, stoffige antiekzaken. Hij leerde mij waarom iets mooi is. Lichtinval, architectuur, de glasramen van een kerk, minutieuze muzikale composities, uniek en verfijnd meubilair. Achter een oog voor schoonheid schuilt naast intuïtie en gevoel ook een meesterlijke studie. Dit tweespel tussen kunst en mathematica vind je vaak terug in interieurs en meubilair van vervlogen tijden. 

Dankzij mijn andere grootvader kreeg ik de kans om een prachtig herenhuis van de familie te gaan bewonen, opgetrokken in Louis XVI stijl. Ik besliste dan ook om dit pand een waardevolle renovatie te geven. Ik zocht op, leerde over patines, kleuren, vormen en materialen. Niet alleen over vloeren en kroonlijsten valt er veel te zeggen maar ook zeker over meubilair: zithoogte, stoffering, sculpteerwerk of de zachte rode kleur doorheen een delicaat gelegd stukje bladgoud. Daarom spreekt het tijdloze aspect van deze meubels ons ook zo enorm aan. Koesteren van het verleden in deze eeuw van snelconsumptie.


Zouden we niet beter restaureren in plaats van te produceren?


Mijn geloof in restauratie is heel groot want het is van onschatbare waarde om iets te kunnen herstellen dat eeuwen geleden met vakmanschap en geduld is vervaardigd. De keerzijde van de medaille bleek bij mijn zoektocht naar antiek meubilair die helaas niet veel opleverde. Naast het steeds kleiner wordende aanbod eindig je vaak met 2 schamele opties: antiek meubilair in perfecte staat is vaak peperduur en antiek met aanvaardbare prijzen brengt helaas ook vaak astronomische restauratiekosten met zich mee. De reproductie van antiek meubilair is voor ons dus de ideale oplossing.


Frederic

Of de kwaliteit zat echt niet goed, of de stijl werd niet gerespecteerd, er was altijd wel iets op aan te merken. Voor ons was de enige oplossing: maatwerk.


Image
Er zijn toch heel wat winkels en bedrijven
waar je dergelijke producten kunt kopen?

Wat maakt jullie producten
dan zo anders en beter?


Er zijn er inderdaad dertien in een dozijn, maar bij onze zoektocht hadden we zelden een goed gevoel. Of de kwaliteit zat echt niet goed, of de stijl werd niet gerespecteerd, er was altijd wel iets op aan te merken. Voor ons was de enige oplossing: maatwerk. 

Een speling van het lot bracht mij in contact met een fabrikant die de prachtige meubelen van weleer nieuw leven in blies. Volledig met de hand gemaakt en enkel maatwerk. Daarenboven had deze partner al meerdere serieuze medailles op het blazoen: hofleverancier van vele koninklijke families, samenwerkingen met topmusea wereldwijd, vooraanstaande kunstenaars en topontwerpers. Na een eerste bezoek bevonden wij ons al snel op dezelfde golflengte.

Zo komt het dat na jaren van opzoekingswerk, mijn echtgenote en ikzelf, F & A, Furniture & Artcrafts (maar dus ook Frederic en Anna) uit de grond hebben gestampt.


 

Kunnen wij dan ook voor het
volledige interieur bij jullie terecht?


Uiteraard zijn mensen die op zoek gaan naar onze meubelen ook vaak geïnteresseerd in de context waarbij deze gemaakt zijn. Door de vele aanvragen gaan wij nu ook op bezoek bij personen thuis en adviseren wij gepaste oplossingen voor hun interieur. Een totaalproject dus. 

Een meerwaarde van ons bedrijf is dat wij met complementaire partners werken binnen ons domein. Het investeren in onze eigen zaak en onze passie voor de details bracht ons op het pad van ontzettend getalenteerde mensen. Wil je namelijk zelf beter worden, omring je dan ook met mensen die het beter doen dan jezelf. Zo werken wij nu ook samen met een van de beste stoffenfabrikanten die het Verenigd-Koninkrijk rijk is. Zo’n partner vinden is een weg van zoeken, ontdekken, een portie geluk en vooral veel vragen stellen. Eens die klik er is, moet je samen vooruit denken en werken. Je hebt namelijk een gezamenlijke passie: de afwerking van het product. Het gehele proces die daartoe leidt moet tot in de puntjes afgewerkt zijn. Zo kwamen we ook een meester-parketeur tegen, een kunstsmid en een leverancier van kroonlijsten.

 
Frederic

De toewijding voor onze zaak en onze passie voor detail bracht ons op het pad van ontzettend getalenteerde mensen.


Image
 

Het bleek erg moeilijk om iemand te vinden die kon vergulden met bladgoud. Na een lange zoektocht vond ik een persoon die mij hierin een opleiding kon geven. Grondige kennis, geduld, precisie en een verfijning is de sleutel tot succes. Het traag leven vind je in het leggen van een blaadje goud.