Image

Vergulden

 
Een niet te missen onderdeel van de fijne maar soms ook heel somptueuze interieurs van vroeger zijn kaders, moulures, rozetten en andere decoratieve elementen die doorgaans verguld en gepatineerd zijn. En ook hier zijn er weer heel veel verschillende soorten en kwaliteiten. De perfect gevormde bloem op elke hoek van een kader, de proporties ervan, de dikte van de lijst tegenover het werk dat wordt omlijst. Een overhoeks gesculpteerde kader (met de gebruikelijke pâte anglaise of uit hout gesculpteerd) valt voor mij veel meer op dan een standaard lijst uit een grote lengte gezaagd.

Contacteer mij
 
Image
Frederic

Vlak gepleisterde muren krijgen dankzij deze elementen in een mum van tijd vorstelijke allures, zeker als we deze dan nog eens gaan vergulden.

Bekijk hier het proces:


Technieken


En heel belangrijk is bij deze toepassingen de patina die aangebracht wordt na het vergulden. Hoe de zachte rode ondergrond mooi warmte kan geven aan het bladgoud of slagmetaal. Hoe de rijke gelige toon van het goud een ruimte kan doen stralen. Voor mij is het vergulden een ongelofelijke toevoeging aan een interieur. De specifieke technieken die verband hebben met het hanteren van bladgoud heb ik ook zelf leren toepassen, enerzijds omdat de finesse van het werk me uiterst boeide, anderzijds om ook aan mijn klanten uit te leggen welke verguldingen aangebracht zijn op de meubelen die ze bestellen, maar ook omdat er nog heel weinig mensen zijn die het ambacht beheersen. Na lang zoeken vond ik in de regio van Westerlo mijn leermeester waar ik een stevige opleiding kreeg en een goede basis werd gelegd en de belangrijkste termen en handelingen uitgelegd en toegepast werden.


Image Contacteer mij
Image
Frederic

Bladgoud leggen in een interieur brengt feitelijk de zon naar binnen. Het past bij elke kleur en zal deze onderlijnen, meer body geven, verzachten of juist naar boven brengen. En soms is een fijn lijntje al voldoende.

Delicate kunst


En met het vereiste geduld bestudeerde ik de delicate kunst, en de volledige transformatie van een object. Die technieken zijn natuurlijk niet nieuw. Zelfs de Egyptenaren maakten er al gebruik van. Daar zit die tijdeloosheid weer in, het overstijgen van een houdbaarheidsdatum. Toepassingen die ze drieduizend jaar geleden uitvoerden worden nu nog steeds toegepast. Een laagje echt goud op de hekpunten en ornamenten van een smeedijzeren poort, verhoogt er drastisch de levensduur van. En het brengt de bijzondere karakteristieken van dat object naar boven; de kwaliteiten worden als het ware belicht.

Furniture & artcrafts

Wilt u meer weten over Vergulden?


Contacteer mij