Image

Vergulden

 

Een niet te missen onderdeel van de fijne, maar soms ook heel somptueuze interieurs van vroeger zijn kaders, mouluren, rozetten en andere decoratieve elementen die doorgaans verguld en gepatineerd zijn. Ook hier bestaan wederom talloze soorten en kwaliteiten. De perfect gevormde bloem op elke hoek van een kader, de proporties ervan en de dikte van de lijst tegenover het werk dat wordt omlijst. Een overhoeks gesculpteerd kader (met de gebruikelijke pâte anglaise) valt voor mij veel meer op dan een standaard lijst die uit een grote lengte werd gezaagd.


Contacteer mij
 
Image
Frederic

In een mum van tijd krijgen vlak gepleisterde muren dankzij deze elementen vorstelijke allures, zeker als we deze dan nog eens gaan vergulden.

Bekijk hier het proces:


Technieken


Enorm belangrijk bij deze toepassingen is de patina die aangebracht wordt na het vergulden. Het is opmerkelijk hoe een zachte rode ondergrond warmte kan geven aan het bladgoud of slagmetaal, of hoe de rijke gelige toon van het goud een ruimte kan doen stralen. Voor mij is vergulding een ongelooflijke meerwaarde voor een interieur. De specifieke technieken rond het hanteren van bladgoud heb ik daarom destijds zelf leren toepassen. Enerzijds omdat er nog heel weinig mensen zijn die het ambacht beheersen, anderzijds omdat de finesse van het werk mij uiterst boeit en ik aan mijn klanten wil kunnen uitleggen welke verguldingen aangebracht worden op de meubelen die ze bestellen. Na lang zoeken vond ik in de regio van Westerlo een leermeester die mij van een stevige opleiding voorzag, mij de belangrijkste termen en handelingen uitlegde en ook leerde toepassen.Image Contacteer mij
Image
Frederic

Bladgoud leggen in een interieur brengt als het ware de zon naar binnen. Het past bij elke kleur en zal deze onderlijnen, meer body geven, verzachten of net naar boven brengen. Soms is zelfs een fijn lijntje al voldoende.

Delicate kunst


Met het vereiste geduld bestudeerde ik de delicate kunst en de volledige transformatie van een object. Deze technieken zijn uiteraard niet nieuw. Zelfs onze voorvaderen uit het Oude Egypte maakten er al gebruik van. Opnieuw komt die tijdeloosheid terug, het overstijgen van een houdbaarheidsdatum. Toepassingen die ze drieduizend jaar geleden uitvoerden, worden vandaag nog steeds toegepast. Een laagje echt goud op de hekpunten en ornamenten van een smeedijzeren poort, verhoogt mateloos diens levensduur. Daarnaast doet de gouden kleur de bijzondere karakteristieken van eender object opvallen: de kwaliteiten worden als het ware belicht.


Furniture & artcrafts

Wilt u meer weten over Vergulden?


Contacteer mij